Blogpost

  • home
  • blog
  • Of is het omgekeerd? Bye Mr Lenin.
Of is het omgekeerd? Bye Mr Lenin.

Of is het omgekeerd? Bye Mr Lenin.

Tijdens een keynote voor leiders van diverse organisaties drukte Lynda Gratton, Professor of Management Practice aan de befaamde London Business School en autoriteit op het vlak van de toekomst van het werken, hen nog maar eens op het hart hoe belangrijk het voor de organisaties van de toekomst is om controle los te laten en medewerkers autonomie te geven om de collectieve intelligentie te mobiliseren.

Onze ervaring is dat controle loslaten een groot obstakel is voor veel managers / leiders. De Nederlandse ondernemer Allard Droste, die het verhaal van de succesvolle transformatie van Aldowa beschreef in Semco in de polder, zei daar onlangs over: "Begin mensen vertrouwen te geven vanaf dag 1" en "ga niet tussenkomen nadat je de strategie hebt uitgelegd en de rollen hebt gedefinieerd". En hoewel hij niet zo vaak op de zaak is – omdat die zonder zijn aanwezigheid ook op rolletjes loopt - geeft hij ruiterlijk toe dat hij af en toe zichzelf aan zijn eigen woorden moet herinneren.

De behoefte aan controle is een primitieve, menselijke beschermende reactie. De behoefte groeit wanneer we het gevoel hebben het overzicht te verliezen omdat de complexiteit van onze wereld of onze waarneming daarvan te groot wordt. En het gevoel van controleverlies versterkt onze angst voor sancties van “het systeem”, “de top” of “de organisatie”.

De steeds groeiende behoefte aan controle leidt onvermijdelijk tot bureaucratie. In het voorjaar van 2017 vroeger Prof. Gary Hamel en Michele Zanini 7000 lezers van de Harvard Business Review naar de mate van bureaucratie in hun organisatie. De resultaten zijn ontluisterend en weinig hoopgevend.

Het is waarschijnlijk dat hoe sterker de controlecultuur van een organisatie is, des te moeilijker mensen het zullen hebben om controle te lossen en hoe langer het zal duren om het gewenste gedrag in te voeren. Vandaar de onbeweeglijkheid van bureaucratische organisaties.

De bekende uitdrukking: "vertrouwen is goed; controle is beter" die toegeschreven wordt aan Lenin, vat het gedrag goed samen.

Ondanks die weinig bemoedigende observaties, valt het toch op dat er een groeiend aantal organisaties het gevaar van de vicieuze cirkel door hebben en het nieuwe gedrag beginnen te omarmen. Met succes overigens, en geen moment te vroeg. Inspiratie kunnen ze halen bij pioniers als Morning Star, Semco, Nucor en Haier. Meer daarover in volgende posts.

Geplaatst op 25-09-2017

Waarom CompanyDoctors?

Waarom CompanyDoctors?

Het is altijd fascinerend te kijken hoe jonge kinderen spelend de wereld ontdekken. Ze gaan op verkenning, zijn grenzeloos nieuwsgierig en proberen van alles uit. Hun energie en verbeelding lijken eindeloos. Eigenlijk zijn ze permanent bezig hun potentieel te ontdekken, te ontwikkelen en uit te drukken.

Even 25 jaar vooruitspoelen: de jonge twintigers volgden inmiddels een degelijke opleiding en komen terecht in een werkomgeving die, om allerlei redenen, nauwelijks nog lijkt op die van de onbezorgde jeugd. Er is vaak niet echt veel ruimte om uiting te geven aan hun potentieel, laat staan het verder te ontwikkelen. Nochtans zoekt ook hun werkgever haar of zijn weg in een wereld waar volatiliteit, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit (VUCA) hoogtij vieren en kan die werkgever al het aanwezige potentieel eigenlijk maar al te goed gebruiken. Jammer van de verspilling!

Al te vaak hebben organisaties te weinig oog voor het menselijk potentieel dat slapend aanwezig is bij hun medewerkers en in de organisatie zelf.

CompanyDoctors is ontstaan uit frustratie over deze verspilling. Niet enkel over de gemiste kansen maar ook over de impact van de verspilling op medewerkers, organisatie en, bij uitbreiding, de maatschappij. We geloven dat organisaties veel baat kunnen hebben bij het cultiveren van een klimaat van organisational wellbeing. Dat is geen softe filosofie maar een toekomstgerichte aanpak. .